• Tel Werkgroep Helmond 06-23257012
  • Tel AA Nederland 085-1045390

Alcohol en andere verslavingen.

 

Alcoholverslaving

Je bent verslaafd aan alcohol als je zoveel drinkt dat je gezondheid, school of werk en je vrienden hieronder lijden en je hier niet meer mee kunt stoppen.

Meer over alcoholverslaving op deze website.
Meer over alcoholverslaving op alcoholinfo.nl

 

Drugsverslaving

Als je een drugsverslaving hebt ben je zo van bepaalde middelen afhankelijk dat deze niet (of heel moeilijk) los kan laten.  Als je stopt met het gebruik van drugs kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen.

Meer over drugsverslaving op mindkorrelatie.nl
Meer over drugsverslaving op drugsinfo.nl

 

Wietverslaving

Je kunt verslaafd raken aan wiet of cannabis, hoewel deze stoffen minder verslavend zijn dan bijvoorbeeld alcohol, cocaïne of heroïne. Een wietverslaving of cannabisverslaving ontstaat geleidelijk.

Lees dit ervaringsverhaal over de gevolgen van cannabis.

 

Medicijnverslaving

Een medicijnverslaving kun je in allerlei vormen hebben. Een medicijnverslaving is niet alleen een fysieke verslaving, maar ook een psychische verslaving.
Meer over het afbouwen van medicijnen op wijzijnmind.nl

 

Gokverslaving

Je bent gokverslaafde als je veel speelt, (veel) geld verliest en door het spelen je eigen leven en dat van de mensen in je omgeving negatief beïnvloedt.

Meer over gokverslaving op deze website.
Meer over gokverslaving op gokkeninfo.nl

 

Seksverslaving

Meestal heb je te maken met een seksverslaving als je zo van bepaalde seksuele activiteiten afhankelijk bent dat je deze niet, of heel moeilijk kan loslaten.

Lees meer over seksverslaving op mindkorrelatie.nl 

 

Gameverslaving

Een gameverslaving is een dwangmatige en voortdurende behoefte om te gamen, waarbij je andere belangrijke zaken, zoals werk, school, vrienden en hobby’s uit het oog verliest.
Meer over gameverslaving op mindkorrelatie.nl
Meer over gameverslaving op gameninfo.nl

 

Social media, smartphone en Internetverslaving

Gebruik van social media, smartphone en internet verandert in verslaving als het je dagelijks leven verstoort.
Lees meer over internetverslaving op mindkorrelatie.nl 

 

Eetproblemen

Als je een eetprobleem hebt ben je extreem veel bezig met eten en je gewicht, op zo’n manier dat het je dagelijks functioneren beïnvloedt. Vormen van eetstoornissen zijn anorexia nervosa, boulimia nervosa en de eetbuistoornis.

Lees meer over eetstoornissen op wijzijnmind.nl

 

Stichting "Be Aware" voor jongeren

Be Aware geeft voorlichting over verslaving en gewoonten op scholen. Stichting Be Aware wil jongeren informeren en weerbaar maken en wil hen daarom zo vroeg mogelijk alles uitleggen over de ziekte verslaving.

Lees meer op de website van Be Aware.

 

Direct contact met een hulpverlener

Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies?

De eerste stap is dan vaak simpelweg de huisarts.  Deze kan een luisterend oor bieden en je doorverwijzen naar bijvoorbeeld een organisatie die je kan helpen om er van af te komen. Deze eerste stap lijkt vaak een moeilijke drempel, maar het advies van velen zal zijn; gewoon doen. Als je zelf niet in actie komt om jezelf te helpen, dan gebeurt er vaak ook niets..

Bron: https://mindverslaving.nl/verslaving/soorten-verslavingen

 

Alcoholisme, de meest gestelde vragen

Alcoholisme is de meest voorkomende verslaving in Nederland, gevolgd door cocaïneverslaving en verslaving aan cannabis (wiet / hasj). Toch heerst er nog altijd een taboe op verslaving. Onterecht, want het is een ziekte. Een hersenziekte om precies te zijn. Niemand kiest er bewust  voor om verslaafd te worden. Sommige personen zijn gevoeliger voor verslaving dan anderen. Verslaving komt bij alle lagen van de bevolking voor. Ongeacht leeftijd, geslacht, culturele achtergrond of opleiding. Het kan iedereen overkomen.

Zie deze pagina van GGZ-interventie Amsterdam voor de meest gestelde vragen over alcoholverslaving.

Bron: https://ggzinterventie.nl/alcoholverslaving